Globalne ocieplenie a globalna ekonomia

26 października 2015, 15:24

Jeśli emisja dwutlenku węgla będzie wzrastała tak, jak obecnie, to do końca wieku światowy wzrost gospodarczy będzie o 23% mniejszy, niż byłby bez globalnego ocieplenia, czytamy w najnowszym numerze Nature.



Bikini do oczyszczania wody

21 października 2015, 12:28

Bikini Sponge Suit pozwala na oczyszczanie wody, w której jego właścicielka się kąpie.


Kolejność urodzeń ma niewielki wpływ na osobowość

21 października 2015, 10:59

Kolejność urodzeń ma niewielki wpływ na osobowość.


Męskie i kobiece serca inaczej się starzeją

21 października 2015, 06:24

Po przyjrzeniu się blisko 3 tys. serc naukowcy ze Szkoły Medycznej Uniwersytetu Johnsa Hopkinsa odkryli znaczące różnice dot. starzenia serc męskich i kobiecych.


Co z oczu, to i z wagi

20 października 2015, 10:03

Produkty znajdujące się na kuchennym blacie mogą pomóc w oszacowaniu wagi właściciela, zwłaszcza jeśli są to płatki śniadaniowe, słodkie napoje, ciastka czy suszone owoce.


Grupa komet przesłania światło gwiazdy?

15 października 2015, 18:03

Teleskop Kosmiczny Keplera odkrył gwiazdę, wokół której prawdopodobnie krąży duża grupa komet. Niezwykły wzorzec przygasania gwiazdy został zauważony na danych z Keplera przez internautów biorących udział w międzynarodowym projekcie poszukiwania egzoplanet


Menopauza obniża jakość dobrego cholesterolu

12 października 2015, 10:56

Menopauza zmniejsza wpływ dobrego cholesterolu HDL.


Samsung jak Volkswagen?

5 października 2015, 10:12

Niezależni badacze stwierdzili, że niektóre telewizory Samsunga zużywają mniej energii w czasie testów niż w czasie normalnego użytkowania. Sytuacja przypomina niedawny głośny skandal z udziałem Volkswagena.


Od typu treningu zależy rodzaj komunikacji mózgu z mięśniami

22 września 2015, 06:27

Stosowanie treningów wytrzymałościowego i oporowego nie tylko przygotowuje do uprawiania innych rodzajów sportu, ale i różnie wpływa na porozumiewanie się mózgu i mięśni.


Makron z betaglukanem dobrze wpływa na mikrobiom i obniża zły cholesterol

21 września 2015, 10:59

W przewodzie pokarmowym ludzi, którzy przez 2 miesiące jedli makaron wzbogacony betaglukanem, jednym ze składników błonnika, zwiększyła się liczebność populacji korzystnych dla zdrowia bakterii i zmniejszyła się liczebność bakterii szkodliwych. Zmniejszył się też poziom złego cholesterolu LDL.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy