
Globalne ocieplenie a globalna ekonomia
26 października 2015, 15:24Jeśli emisja dwutlenku węgla będzie wzrastała tak, jak obecnie, to do końca wieku światowy wzrost gospodarczy będzie o 23% mniejszy, niż byłby bez globalnego ocieplenia, czytamy w najnowszym numerze Nature.

Bikini do oczyszczania wody
21 października 2015, 12:28Bikini Sponge Suit pozwala na oczyszczanie wody, w której jego właścicielka się kąpie.

Kolejność urodzeń ma niewielki wpływ na osobowość
21 października 2015, 10:59Kolejność urodzeń ma niewielki wpływ na osobowość.

Męskie i kobiece serca inaczej się starzeją
21 października 2015, 06:24Po przyjrzeniu się blisko 3 tys. serc naukowcy ze Szkoły Medycznej Uniwersytetu Johnsa Hopkinsa odkryli znaczące różnice dot. starzenia serc męskich i kobiecych.

Co z oczu, to i z wagi
20 października 2015, 10:03Produkty znajdujące się na kuchennym blacie mogą pomóc w oszacowaniu wagi właściciela, zwłaszcza jeśli są to płatki śniadaniowe, słodkie napoje, ciastka czy suszone owoce.

Grupa komet przesłania światło gwiazdy?
15 października 2015, 18:03Teleskop Kosmiczny Keplera odkrył gwiazdę, wokół której prawdopodobnie krąży duża grupa komet. Niezwykły wzorzec przygasania gwiazdy został zauważony na danych z Keplera przez internautów biorących udział w międzynarodowym projekcie poszukiwania egzoplanet

Menopauza obniża jakość dobrego cholesterolu
12 października 2015, 10:56Menopauza zmniejsza wpływ dobrego cholesterolu HDL.

Samsung jak Volkswagen?
5 października 2015, 10:12Niezależni badacze stwierdzili, że niektóre telewizory Samsunga zużywają mniej energii w czasie testów niż w czasie normalnego użytkowania. Sytuacja przypomina niedawny głośny skandal z udziałem Volkswagena.

Od typu treningu zależy rodzaj komunikacji mózgu z mięśniami
22 września 2015, 06:27Stosowanie treningów wytrzymałościowego i oporowego nie tylko przygotowuje do uprawiania innych rodzajów sportu, ale i różnie wpływa na porozumiewanie się mózgu i mięśni.

Makron z betaglukanem dobrze wpływa na mikrobiom i obniża zły cholesterol
21 września 2015, 10:59W przewodzie pokarmowym ludzi, którzy przez 2 miesiące jedli makaron wzbogacony betaglukanem, jednym ze składników błonnika, zwiększyła się liczebność populacji korzystnych dla zdrowia bakterii i zmniejszyła się liczebność bakterii szkodliwych. Zmniejszył się też poziom złego cholesterolu LDL.